Thomas Edison och elefanten Topsy

Det finns en berömd filmsekvens filmad 1903 som visar hur en elefant dödas med växelström. Klippet har sedan dess kopplats samman med Thomas Edison som sägs vara den som arrangerade avrättningen för att bevisa att växelström var farligare än likström. Om du skaffar elavtal med Göta Energi kan du vila lugnt i vetskapen om att det inte är el som används för att döda elefanter.

Så var det inte riktigt. Faktum är att det inte var Edison som dödade elefanten, han var inte ens närvarande när den grymma filmsnutten spelades in. Skälet till att han kopplats samman med händelsen är för att den spelades in av hans produktionsbolag – troligtvis utan hans vetskap. Elefanten som hette Topsy hade smugglats från Asien till USA år 1875 och hamnade sedermera på Luna Park Zoo i New York. Vid tidpunkten då filmen spelades in hade hon fått rykte om sig att vara en “dålig” elefant. Året innan filmen spelades in sägs det att Topsy dödade en berusad man som släckte en cigarrett på hennes snabel.

Parkens chefer beslutade då att Topsy skulle avlivas. Frågan var bara hur? Elefanter är som bekant stora. Sjukt nog föreslog man först att Topsy skulle avlivas genom hängning. Luna Park tänkte till och med sälja biljetter och göra ett publikt spektakel av det. Dåtidens djurrättsrörelse fick dock nys om saken och efter påtryckningar beslutade parkledningen att en hängning förmodligen inte ens var praktiskt möjlig. Det beslutades istället att den stackars elefanten skulle avlivas med el. I januari 1903 skedde det, och en av tidernas första, mest kända, märkliga – och hemska – filmsnuttar blev resultatet.

Related Posts

_

mts_newsonline