Alessandro Volta

Alessandro Volta var en betydande man för elektricitetens utveckling, och hans namn har förevigats genom att han fick ge namn åt enheten för spänning, volt. Volta gjorde flera uppfinningar under sin levnad som kom att bana väg för många senare upptäckter inom elektriciteten. Det finns också de som anser att Voltas experiment och uppfinningar var början på den moderna elektriciteten.Alessandro_Volta

Den kanske mest kända av dessa uppfinningar var den galvaniska cellen, som var det första elektriska batteriet. Det kallas också Voltas stapel, och uppfanns år 1798. Uppfinningens betydelse märks om inte annat på att han tack vare den blev adlad av Napoleon I, och senare även utnämnd till senator i Italien (som då var ett mindre konungarike).

Redan innan Volta uppfann den galvaniska cellen hade han dock uppfunnit kondensatorn, närmare bestämt år 1780. Voltas betydelse för elektricitetens utveckling kan med andra ord inte underskattas, och det är tack vare uppfinnare som honom som vi idag kan åtnjuta mer eller mindre livsviktiga elektroniska bekvämligheter, som mobiltelefoner, tv-apparater och automatiska bowlingbanor. Om du vill använda dig av just den sista elektriska bekvämligheten, ska du åka till O’Learys i Kista, som är ett av de bästa ställena att spela bowling i Stockholm. Självklart har de elektroniska, automatiska kägeluppställare.

Related Posts

_

mts_newsonline