Nikola Tesla

 

Nikola Tesla var en uppfinnare och ingenjör som stod för några av de mest banbrytande och innovativa upptäckterna genom tiderna. När det gäller elektricitetens historia är han en viktig person att lära känna för att förstå hur utvecklingen har skett fram till idag. Han stod för flera väsentliga bidrag som används än idag, men framför allt var han en visionär som vågade tänka fritt och fundera över nya frågor. Det har gjort att Tesla har fått ett rykte om sig att vara en spännande karaktär med många äss i rockärmen. Sjuttio år efter hans död lever Teslas idéer vidare i flera olika avseenden.

668px-Tesla_SaronyTesla spenderade större delen av sitt yrkesliv i USA, men det var i Europa som han hade sina rötter. Här, i dagens Kroatien, föddes han 1856 och visade snabbt prov på sina otroliga färdigheter inom flera olika ämnen. Han fick aldrig någon utbildning i formell mening i unga år, men hans intelligens och kreativitet var uppenbara för alla att skåda. När han så småningom började gå i skolan som 14-åring var hans huvudräkning många gånger snabbare än någon annan elev och han imponerade stort på alla i sin omgivning. Det var något han skulle fortsätta med under hela sin karriär.

Teslas första kontakt med elektricitetens historia kom när han emigrerade till USA och fick jobb hos den berömde uppfinnaren Thomas Edison. Här kunde Teslas kreativa problemlösande komma till sin rätt och han avancerade snabbt inom företaget till högre poster. 1886 bestämde han sig för att starta sitt eget företag som sysslade med elektriskt ljus. Vid den tidpunkten var produktionen av glödlampor i början av en stor explosion och Tesla gav sig in i branschen med mycket vilja och kunskap. Hans lösningar gav honom flera patent som skulle ge honom en försörjning resten av livet.

Tesla dog i New York 1943, men han finns ännu representerad i vårt samhälle. Ett uppenbart exempel på det är bilmärket Tesla som primärt tillverkar elbilar. Teslas uppfinningar har också påverkat dagens uppkopplade samhälle på ett starkt sätt vilket gör att det idag är möjligt att köpa en TV eller hyra komradio utan svårigheter.

Related Posts

_

mts_newsonline