Elektricitetens historia

Elektriciteten blev en stor förändring för alla på slutet av 1800-talet. Många människor tänker inte på att det finns en tid före och en tid efter elektricitet just eftersom vi tar det för givet idag. I denna text kommer du få en historisk bakgrund till hur tiden innan elektriciteten såg ut och hur elen skapades.

Livet innan elektriciteten

Innan det fanns ström levde människorna under primitiva förhållanden. Vissa bodde i trähus vilket var standard om du bodde på landet, och de finare husen fanns i städerna. Trots detta fanns det inga lampor som kunde tändas. Då fick man använda stearinljus eller gaslampor som fick tändas genom tändstickor. Det gav ett starkare ljus än stearinljuset men det var ändå inte det starkaste. Det fanns inga maskiner som kunde göra jobbet åt en utan allt fick göras för hand.

Alla kläder tvättades för hand, all mat tillagades för hand och du fick också bygga hus för hand utan alla de maskiner som finns till hjälp idag. Skulle du ha kaffe förr fick du mala det för hand. För att baka fick du använda händerna eller en handvisp eftersom det inte fanns elvisp. När elektriciteten kom gav det upphov till telefonen och senare mobiltelefonens skapelse. Det gör att du idag kan skaffa mobilabonnemang företag om du har startat ett eget företag.

Livet efter elektriciteten

Människan har känt till elektriciteten sedan antiken men det var först på 1800-talet som saker började hända. Som många av oss har fått lära oss i skolan, var det Thomas Edison som uppfann glödlampan men det var en dansk fysiker vid namn H.C Örsted som upptäckte elektromagnetismen år 1820. Ungefär 11 år senare skapar en brittisk man vid namn Michael Faraday ström genom att röra vid ett magnetfält med en metallspole. Detta bidrar till att han skapar elektromotorn, generatorn och transformatorn.

Efter 1832 går utvecklingen snabbt och den elektroniska telegrafen utvecklas samma år. År 1970 uppfinner Edison glödlampan men denna glödlampa behöver el eller ström för att fungera. Det gör att han uppfinner och tar patent på likströmsgeneratorn som ger ström åt glödlampan. År 1886 bygger amerikanen George Westinghouse ett elverk som levereras ström. Detta gjorde att en rad maskiner och uppfinningar kunde tillverkas och användas genom elektriciteten. En av dessa uppfinningar var telefonen. Med hjälp av denna kunde de som ägde en, ringa varandra och prata på långt avstånd. Detta utvecklades långt senare till en mobil som har ett batteri och som får påfyllning av ström när den laddas.

Idag finns det tvättmaskiner, diskmaskiner, torkskåp, gräsklippare, elektriska häcksaxar och andra maskiner som hjälper människor i vardagen. Allt detta behövde göras för hand när elektriciteten inte fanns och det var ett hårt krävande jobb för alla. På 1800-talet var könsrollerna annorlunda. Männen fick ta det så kallade grovjobben med att få ordning på jordbruket och gården medan kvinnan lagade mat, tog hand om barnen och tvättade kläder. Idag kan både männen och kvinnorna hjälpas åt med hushållsarbetet.

Related Posts

_

mts_newsonline