Michael Faraday

Michael Faraday är en mycket viktig person från elektricitetens historia. Vi drar tillbaka klockan hela vägen tillbaka till 1821 när han arbetade med flera olika elektriska experiment. År 1831 var det Faraday som uppfann elektromagneten och det var även han som i princip skapade en av de första mallarna för den elektriska motorn.

Faraday föddes 1791 i London och dog 1867. Han var både en fysiker och kemist. Det var han som uppfann den allra första bunsenbrännaren, något som idag används av hela världen i olika laboratorier som ett sätt att få värme snabbt. Faradays största intresse var alltid elektricitet. Under hans uppväxt var hans familj fattig, något som gjorde att han var tvungen att utbilda sig själv. När han var 14 år gammal blev han en lärling för en bokbindare som hette George Reibau och det var där hans intresse för vetenskap växte fram. Faraday-Millikan-Gale-1913

Han största intresse var elektricitet, men han arbetade även med kemi. Där upptäckte han bensen och uppfann ett system för oxidationstal. Det var även han som upptäckte elektrolysens lagar. Vad gäller hans forskning inom elektricitet var det under 1845 som han upptäckte något som idag kallas för Faraday-effekten. Han kallade det för diamagnetism. Något annat som är uppkallat efter honom är något som heter Faradays bur. Detta kom från när han arbetade med statisk elektricitet. Han visade då att en laddning bara leddes längs utsidan av en laddad ledare, och att det som hände på utsidan inte hade någon effekt på det som var på insidan.

Det är mycket på grund av Faraday som elektricitet idag kan användas i samband med teknologi. Idag är elen något av de mest livsviktiga vi har. Många kan inte leva utan el eller ens tänka sig ett liv utan dess funktioner och fördelar. Varje rum och varje hem är överfullt av elektriska saker. Det finns inte ett fönster med en lampa i. Inte minst i juletider då varje fönster har vackra ljus i sig.

Related Posts

_

mts_newsonline