Hur elektriciteten förändrande vardagen

Det är lätt att glömma bort hur elektriciteten har förändrat svenskarnas sätt att leva. Elbelysningen har gjort att vi ändrat vår dygnsrytm och kan arbeta även under kvällar och nätter. Många tunga hushållsuppgifter som tvätt och matlagning har fullständigt revolutionerats. Traditionellt har kvinnor ofta haft ansvaret för mycket av det arbete som förenklats, så rent historiskt har de vunnit mycket på elens intåg.

Enklare och säkrare

Innan elektriciteten slog igenom fick människor förlita sig på andra metoder. Idag kan du använda Greenelys app för att få fullständig kontroll, men då var situationen helt annorlunda. För belysning användes oljelampor och stearinljus. I de flesta kök användes vedeldning och något senare även gasspisar. När saker fungerande genom förbränning var givetvis riskerna större. Oljelampor och vedeldning låg bakom att många byggnader brann ner. Med elbelysning och elspisar har allting blivit betydligt säkrare. Redan 1954 hade ungefär 35 procent av alla svenskar elspisar. Ungefär 10 år senare var siffran redan 70 procent.

Eldrivna hushållsapparater

Under tidigt 1900-tal var det nästan omöjligt för ett hushåll att fungera utan pigor och hembiträden. Sysslor som tvätt var arbetsintensiva, liksom städning och matlagning. Med strykjärn, dammsugare, tvättmaskiner, elvispar och dylikt, skedde ett enormt genombrott. Snart kunde både mannen och kvinnan förvärvsarbeta utanför hushållet och det har betytt oerhört mycket för jämställdheten. Dessutom har elbelysningen gjort att vi slipper tänka lika mycket på dagsljuset. Människor kan välja att arbeta nattskift och själva bestämma över sin dygnsrytm.

Related Posts

_

mts_newsonline