Thomas Edison

 

Elektricitetens historia är fylld av duktiga människor som tillsammans förde utvecklingen framåt till vad den är idag. Det finns dock en person som är mer förknippad med elektricitetens framsteg än någon annan. Det handlar om Thomas Edison som var en viktig figur under flera årtionden när det kom till forskning inom området. Edison var ingen vetenskapsman i den moderna bemärkelsen, men han var en mångsysslare och uppfinnare som hade utomordentligt goda kunskaper inom ämnet. Under sin levnadstid satte han sin prägel på så vitt skilda områden som filmens värld, glödlampan och kameran. Det har gjort att Edison har gått till historien som en av de största amerikanska uppfinnarna genom tiderna.

703px-Thomas_Edison2Edison föddes under mitten av 1800-talet när utvecklingen inom en rad olika ämnen precis skulle ta fart). Den industriella revolutionen var i full gång, men ännu fanns inte teknik för att försörja hem med elektricitet, eller använda sig av dagens moderna teknikaliteter. Edisons första stora uppfinning var fonografen som han utvecklade under 1870-talet. Den liknade inte något annat som den breda allmänheten hade sett, och det fick Edison att nå nationell berömmelse. Ändå hade hans karriär knappt börjat. Snart skulle Edison vara namnet på allas läppar när han var drivande i en livsstilsförändring för miljoner människor som knappast skådats varken förr eller senare.

Edisons första uppfinning med stora konsekvenser för elektricitetens historia var glödlampan. Han lyckades med bedriften att konstruera en glödlampa som gick att tillverka tillräckligt billigt för att sälja på bred front. Det gjorde att det snart blev betydligt enklare att ha elektriskt ljus i hemmet, något som inte hade varit vanligt i alla hem fram tills dess. Nästa projekt som Edison satte tänderna i var ett system för distribution av elektricitet. Han tog patent på det och det gav honom ytterligare respekt både bland fack- och lekmän.

En av Thomas Edisons framträdande drag var att han var noga med att få rättvist betalt för sina uppfinningar. Han var därför inte bara en innovativ tänkare utan också en duktig och driven affärsman. På så sätt kunde han se till att investera klokt och skapa sig ett långsiktigt imperium.

Related Posts

_

mts_newsonline