Jonas Wenströms betydelse för elektriciteten

Jonas Wenström föddes i Hällefors 1855. Som barn led han av D-vitaminbrist och invalidiserades för livet. Wenström tog studenten och fortsatte därefter med universitetsstudier i Uppsala och Oslo. Redan tidigt började han intressera sig för uppfinningar och tekniska förbättringar. Tyvärr hade han till en början inte de ekonomiska förutsättningar som krävdes för att utföra experiment. Något som förhindrade honom att förverkliga många goda idéer. Ändå blev denne, för de av flesta av dagens svenskar, okände uppfinnare från Västmanland, avgörande för världsutvecklingen och industrialismens utveckling. Wenström dog 1893, endast 38 år gammal.

Pengar börjar komma in

Genombrottet kom i och med att han slutligen, år 1881, fick finansiell hjälp av kvarnägaren G. A. Engelbrektson till byggandet av en förbättrad dynamomaskin, en självmagnetiserande likströmsgenerator kallad ”Sköldpaddan”. Året efter stod generatorn klar och efter tester köptes patentet av affärsmannen Ludvig Fredholm för 20 000 kronor samt att Wenström skulle få 10 procent av försäljningssumman på de maskiner som såldes. 1883 bildades ”Elektriska Aktiebolaget i Stockholm” med Fredholm som direktör, Jonas Wenström som teknisk rådgivare och hans bror Göran som chefsingenjör och verkstadschef. Företaget döptes senare om till Allmänna Svenska Elektriska AB, ASEA, nuvarande ABB och flyttades till Västerås.

Trefas växelström blev lösningen

Wenström insåg snabbt vilken vikt elektricitet kunde få för den industriella utvecklingen. Problemet var de höga överföringskostnaderna och de stora energiförlusterna vid överföring av likström. Wenström kom på att den ideala lösningen var trefas växelström. Han var inte den enda med den tanken, men var först med att lösa problemet och dessutom kunna leverera ett helt system, bestående av generator, transformator och motor, för ändamålet. 1890 lämnade Wenström in patentansökan för sitt trefassystem och 1893 byggde ASEA världens första kommersiella trefassystem. Det levererade el från Hellsjöns vattenkraftstation till de 13 kilometer längre bort liggande Grängesbergsgruvorna. Wenström fick själv aldrig uppleva sin triumf. Han låg sjuk i lungkatarr och avled tre dagar efter invigningen.

Related Posts

_

mts_newsonline